مناظره وحید شیخ بگلو و اروجعلی محمدی پیرامون کارنامه اقتصادی دولتهای فعلی و گذشته ایران
جلسه مناظره پیرامون کارنامه اقتصادی دولتهای خاتمی و احمدی نژاد در خصوص اقتصاد مناطق محروم کشور علی الخصوص آذربایجان در دانشگاه آزاد اسلامی تبریز برگزار گردید.
در این مناظره که در دفتر انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه برگزار گردید،آقایان اروجعلی محمدی فرماندار سابق تبریز و عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت ایران اسلامی و وحید شیخ بگلو عضو سابق شورای مرکزی تشکل دانشجوئی آرمان دانشگاه آزاد اسلامی تبریز به ایراد نکته نظرات خود در خصوص اقتصاد و توسعه مناطق پیرامونی و محروم ایران پرداختند.
در این مراسم ابتدا آقای محمدی با برشمردن اصول توسعه در اقتصاد و اصل سرمایه گذاری به عنوان اصلی ترین عامل پیشرفت اقتصادی متذکر شد که برای رشدبلندمدت اقتصادی به سرمایه گذاری سالیانه 30 درصدی تولید ناخالص ملی نیاز است که در طول دولتهای قبلی کمتر از این میزان بوده است و در دولت آقای خاتمی به 27 در صد رسیده بود .اما متاسفانه در دولت آقای احمدی نژاد با وجود افزایش در آمدهای نفتی کشور این میزان کمتر بوده که کاهش رشد اقتصادی در چهار سال گذشته مبین این مطلب می باشد.
در ادامه برنامه آقای شیخ بگلو با ارائه آمارهای اقتصادی هشت ساله دولت خاتمی ،کاهش سهم تولید ناخالص استانهای با جمعیت اقلیتهای قومی ومذهبی از تولید ناخالص ملی کشور و در مقابل افزایش سهم مناطق مرکزی کشور با جمعیت فارس زبان ،همچنین افزایش کارگاههای صنعتی به عنوان یکی از مهمترین شاخص های صنعت در این مناطق ودر مقابل کاهش کارگاههای صنعتی و یا افزایش ضعیفتر آن در مناطق غیر فارس زبان نتیجه گیری کرد که با وجود اختلاف توسعه یافتگی مناطق پیرامونی با مناطق مرکزی این فاصله در دولت آقای خاتمی افزایش محسوسی یافته است.
آقای محمدی در ادامه با برشمردن خدمات دولت اصلاحات در آذربایجان و در مقابل کم کاری دولت نهم در خصوص اقتصاد آذربایجان اجرای عمده طرحهای بزرگ آذربایجان را در دولتهای هفتم وهشتم دانست و عقیم ماندن طرحهای عمده صنعتی از جمله تخلیص مس سونگون و نفلین سلینیت سراب و ادامه اتوبان تهران به تبریز و راه آهن جلفا به آستارا و... را یکی از عوامل توسعه نیافتگی منطقه آذربایجان دانست.
آقای شیخ بگلو در مقابل با تایید گفته های اقتصادی آقای محمدی اختلاف دیدگاهش را طرحهای اقتصادی دولتی عنوان شده بر شمرد و ادعا نمود که طرح بزرگ و صنعت مادری در دوران دولت خاتمی اجرا نشد و طرحهای نیمه کار عمده نه تنها به اتمام نرسید بلکه با طولانی شدن اجرای آنها عمده ترین آنها بعد از روی کار آمدن دولت دهم کارهای آنها انجام شده و به بهره برداری رسید از جمله اتوبان زنجان به تبریز ،پل رو گذر دریاچه اورمیه ، ایجاد کارخانه ایران خودرو تبریز ،توسعه منطقه آزاد تجاری جلفا و.... و قراردادهای طرحهای تخلیص مس سونگون ونفلین سراب در دولت نهم شروع شد.
در ضمن ایشان با بیان ساختار سرمایه گذاری دولتی ایران یاد آور شد که بودجه عمرانی دولت در حالت عادی حدود یک دوازدهم بودجه سالیانه بوده که تمام اعمال نفوذ نمایندگان یا مسئولین سیاسی استان در این حد از بودجه سالیانه است که باید در تمام کشور خرج عمران و آبادی باشد که در دولت خاتمی با طرح«توازن بودجه عمرانی» نابرابری های تخصیص بودجه از بین رفت اما با توجه به اندازه کوچک بودجه عمرانی در مقابل بودجه توسعه وسرمایه گذاری شرکتهای دولتی که حدودنصف بودجه دولت می باشدو در مناطق محروم سرمایه گذاری خاصی از این بابت انجام نشده، در حقیقت اتفاق خاصی در توسعه مناطق محروم کشور در دولت اصلاحات انجام نشد.
در بخش پایانی آقای محمدی راه توسعه کل کشور را بهبود شرایط اقتصادی ،سیاسی و روابط بین الملی کشور و سرمایه گذاری خارجی و واردات تکنولوژیکی و فنی خارجی دانست که در این حال کل مناطق کشور از توسعه بهره مند خواهند شد و در غیر این صورت کل کشور راه پیشرفت را از دست خواهد داد. همچنین راه برون رفت از دور تسلسل عقب ماندگی مناطق مختلف را بهبود دموکراسی و مردم سالاری دانست وبه همه توصیه نمود با حرکت در پیشبرداصول دموکراسی مسائلی از این دست به تدریج حل خواهد شد.
در پایان آقای شیخ بگلو با رد ادعای آقای محمدی و ارجاع ایشان به دولتهای یک صد سال اخیر بیان نمود که با وجود رشدهای بالای اقتصادی کشوردر دوره های خاصی باز تبعیض و محرومیتهای اقتصادی بر مناطق فوق الذکردر آن سالها نیز تحمیل شده است و با یک روند بطئی اقتصاد مناطق با اقلیتهای غیر فارس سال به سال جایگاه های خود را از دست می دهند و با ارائه آماری ادعا نمود با وجود اعطای 75 درصدی تسهیلات بانکی به 7 استان مرکزی چه طور می توان ادعای کاهش فاصله استانهای دارا و نادار را کرد و به همین طریق نیز نمی توان با وجود این اختلافات و تبعیضات ملی به امید ایجاد هر نوع دموکراسی مرکز گرا در کشورنشست که فقط مورد تایید طبقه متوسط شهری مناطق مرکزی کشور باشد.