رهبر جماعت ارامنه ترکیه: حوادث سال ۱۹۱٥ را نمی توان نسل کشی دانست
بدروس شیرین اوغلو: حوادث سال ۱۹۱٥ در نتیجه اختلاف اندازی بین دو دوست صمیمی و دو شریک به وجود آمده است. لابی های ارمنی که سالهاست از کشورشان دور مانده اند بیایند و از نزدیک وضعیت زندگی ارامنه ترکیه، اموال، مدارس، امکانات و دارایی های آنها را ببینند و سپس تصمیم گیری کنند.
رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه رؤسای ارامنه ترکیه را به حضور پذیرفت.
در این دیدار بدروس شیرین اوغلو رهبر جماعت ارامنه ترکیه و هرمان بالیون معاون رئیس هیأت مدیره بیمارستان ارامنه حضور داشتند.
بدروس شیرین اوغلو رئیس جماعت ارمنی ترکیه بعد از دیدار و گفتگو با نخست وزیر ترکیه حوادث سال ۱۹۱٥ را "رنجیده کردن دو دوست صمیمی که بین آنها تفرقه انداخته شده است" نامیده و افزود: "به نظر من احتیاجی به عنوان کردن آن وقایع به نام نسل کشی وجود ندارد."
رهبر جماعت ارامنه ترکیه افزود: "حوادث سال ۱۹۱٥ در نتیجه اختلاف اندازی بین دو دوست صمیمی و دو شریک به وجود آمده است. متأسفانه در نتیجه این نفاق، مناقشه دو طرف با سرنوشت بدی به فرجام رسید. اکنون باید آن را فراموش کرده و به آینده نگریست. آقای سرکیسیان رئیس جمهور ارمنستان نیز گفته است باید به آینده ارمنستان و سعادت هموطنان نگریسته شود."
شیرین اوغلو در پاسخ به سئوالی در زمینه رابطه با رئیس جمهور ارمنستان تصریح کرد مشورتی با سرکیسیان نداشته اند.
رهبر جماعت ارامنه ترکیه در پاسخ به سئوالی با عنوان "پیش از سال ۱۹۱٥ جمعیت ارامنه ۱.٥ میلیون نفر بود. اکنون ۷۰ هزار نفر است. معنای آن چیست؟" گفت: "مشخص است که هر دو طرف ارمنی و ترک در این کشاکش آسیب دیده اند. بخش اعظم این ۱.٥ میلیون نفر به خارج از کشور کوچ کرده بودند. شمار ارمنی هایی را که اکنون در بیروت، سوریه، ایران، عراق، آمریکا و فرانسه زندگی می کنند حساب کنید آن وقت متوجه خواهید شد. "
بدروس شیرین اوغلو ادامه داد: نمی گویم اتفاقی نیفتاده است.اگر آسیبی به ارمنی ها وارد شده باشد، به ملت ترک نیز آسیب وارد شده است. به نظر من احتیاجی نیست که این مورد را نسل کشی بنامیم. در دنیا حوادث مشابه زیاد رخ داده است. جنگهای زیادی رخ داده است اما سایر آنها، همگی پوشانده شده اند. اما به هر دلیلی، نمی خواهند این حادثه را به اتمام برسانند. سئوال اینجاست که چرا؟ و من جوابی برای آن ندارم."
خبرنگاری از رهبر ارامنه ترکیه پرسید: "آیا ارامنه ترکیه خود را در امنیت می بینند" و شیرین اوغلو پاسخ مثبت داده و افزود: "آیا تا به حال از یک ارمنی در ترکیه موردی از نارضایتی را شنیده اید؟"
وی از لابی ارمنی که سالهاست از کشورهای خود دور افتاده اند دعوت کرد با سفر به ترکیه وضعیت ارامنه ترکیه، نحوه زندگی، دارایی ها و املاک آنها و مدارس ارمنی را از نزدیک ببینند و سپس تصمیم گیری کنند و تأکید کرد: "به آینده امیدوارم چرا که گذشته، هم برای ارمنستان و هم برای ترکیه درسی خواهد بود. خطاهای گذشته تکرار نخواهند شد و من نسبت به این قضیه امیدوارم."
رهبر جماعت ارامنه همچنین اضافه کرد آمار یکصد هزار کارگر غیرقانونی ارمنستانی از جانب خود آنها به نخست وزیر ترکیه داده شده است و این در حالی ست که آمار این کارگران خارجی که به طور غیرقانونی در ترکیه به اشتغال مشغولند ۲۰ هزار نفر بوده است و از این بابت پوزش خواست.
گفتنی ست طی چند مدت گذشته کنگره آمریکا و پارلمان سوئد لایحه مرتبط با ادعاهای لابی های ارمنستان در خارج از کشور را مورد تأیید قرار داده بود.
ترکیه خواهان آنست که این وقایع به طور مستقل و با حضور تاریخدانان بررسی شود و به این منظور آمادگی خود را برای گشودن آرشیوهای تاریخی مربوط به آن زمان اعلام کرده و از طرف ارمنستانی نیز چنین درخواستی کرده است.
بسیاری از شخصیتهای ترکیه عنوان کرده اند که پارلمانها نمی توانند محل بررسی سیر تاریخ و حوادث تاریخی باشند.